Bugün 28 Temmuz “Dünya Hepatit Günü”. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2010 yılından beri Hepatit B virüsünü (HBV) ilk kez tanımlayan Dr. B.S. Blumberg onuruna, doğum günü olan 28 Temmuz tarihini, toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla Dünya Hepatit Günü olarak belirlemiştir. En çok bilinen 5 hepatit virüsü hepatit A, B, C, D ve E’dir.
DSÖ verilerine göre 2019 yılında tüm dünyada yaklaşık 296 milyon kronik HBV enfeksiyonu olan kişi var ve her yıl 1,5 milyon yeni vaka sayısının eklendiği tahmin ediliyor. Gene, dünyada 71 milyon hepatit C ile enfekte kişi nedeniyle hepatitler küresel bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde ise bu rakamlar hepatit B için % 3-4 (yaklaşık 2 milyon kişi), hepatit C için % 0.5-1 (yaklaşık 300-400 bin kişi) olarak tahmin edilmektedir.
Hepatit B virüs (HBV) enfeksiyonu, karaciğeri tutarak hem akut hem kronik karaciğer hastalığına sebep oluyor. HBV enfeksiyonu, anneden bebeğe gebelik ve doğum sırasında, enfekte kan ve kan ürünleriyle ve vücut sıvılarıyla temas sonucu cinsel yolla bulaşabilir. HBV enfeksiyonundan, ülkemizde de rutin aşılama programında mevcut olan aşı sayesinde korunmak mümkün. Hepatit C virüs (HCV) enfeksiyonu, daha çok kan ve kan ürünleriyle temas yoluyla bulaşmaktadır.
Kronik HBV ve HCV enfeksiyonlarının, kronik hepatit ve buna bağlı siroz ve hepatosellüler kanser gibi sorunlara yol açtığı bilinmektedir. HCV enfeksiyonu tanısı konulduğunda hastaların %20’sinin ileri evrede yani siroz aşamasında olması acı bir gerçeği yansıtmaktadır. DSÖ verilerine göre, her 30 saniyede 1 kişi hepatitlerle ilişkili durumlar nedeniyle kaybedilmektedir.