Bağışıklık sisteminin en önemli görevi vücudu enfeksiyonlara ve kanser oluşumuna karşı korumaktır. İmmun sistemimizi destekleyip ve güçlendirerek enfeksiyonlara yakalanma sıklığını azaltıp , çeşitli hastalıklara karşı da korunabiliriz.
Soğuk algınlığına kolayca ve yılda 2 defadan fazla yakalanıyorsanız, vücudunuzda sık sık pamukçuk ya da genital enfeksiyonlar oluyorsa, lenf bezlerinizde bazen şişlik ya da ağrı hissediyorsanız bağışıklık sisteminiz zayıflamış demektir.
Tekrarlayan ya da kronik enfeksiyonlar hatta hafif soğuk algınlıkları bile sadece immün sistemin zayıfladığı durumlarda ortaya çıkar.
Bu yazımda sizlere, sistemi güçlendirmede kullanılan çeşitli vitaminler ve besin destekleriyle veya tek başına da kullanılabilen Astragalus bitkisi hakkında bilgi vermek istiyorum.
Ülkemizde geven otu adıyla bilinen Astragalus, Çin tıbbı başta olmak üzere, Uzakdoğu’da yüzlerce yıldır kullanılan önemli bir bitkidir ve Radix Astragali adıyla bilinen türü, dalak yetmezliğinin neden olduğu güçsüzlük , yorgunluk, iştahsızlık ve enfeksiyona karşı dirençsizlik belirtilerinde reçetelenmektedir. Bazı kayıtlarda terlemeye karşı, diüretik, analjezik, diyabet, ülser, lösemi ve uterus kanserleri tedavisinde kullanıldığı rapor edilmiştir. Kemoterapi ilaçlarının etkisini arttırması, hastalığın nüksetmesini engellemesi ve kemoterapinin neden olduğu yan etkileri azaltması sebebiyle Astragali Radix içeren formülasyonların Uzakdoğu’da kanser tedavilerinde yaygın kullanıldığı görülmektedir.
Ülkemizde 450 türü bulunan Gevenotu , Selenyumdan zengin toprakları sever bu yüzden bünyesinde yüksek oranda Selenyum minerali barındırır. Yapılan çalışmalar bağışıklık sistemini uyararak, normal bireylerde doğal öldürücü hücre aktivitesini artırdığını, kanserli hücrelerde ise antitümör etkiyi artırdığı gösterilmiştir. 2007 tarihli bir makalede ise yaşlanma süreci üzerine immün sistemi iyileştirici etkisi rapor edilmiştir.
Japonya’da yapılan bir çalışma Astragalus Membranaceus türünün, B lenfosit ve T lenfosit düzeylerini ve antikor üretimini artırdığını göstermiştir. 2008 yılında İmmünoloji dergisinde yayınlanan bir çalışma özel bir Astragalus özütünün HIV(AİDS)gibi birçok virüs üzerinde etkili olduğunu açıklamıştır.
Astragalus bağışıklık sisteminin, kimyasallar ve radyasyon nedeniyle hasar gördüğü durumlarda da son derece etkilidir. Ekinezyada olduğu gibi Astragalus Membranaceus kökünde bulunan polisakkaritler radyasyon nedeniyle hasar görmüş bağışıklık sistemi hücrelerini onarıp akyuvar hücre sayısının artmasına katkıda bulunur.
Eczacılıkta Kullanımı:
Geven otu süspansiyon, pastil ve tablet yapımında kullanılmaktadır. Anadolu’da halk arasında mide bağırsak rahatsızlıklarında balla tatlandırılarak kaynatılıp içildiği, ayrıca ödem ve şişlik olan bölgeye lapa halinde uygulandığı bilinmektedir.
Eczanelerde standardize edilmiş kapsül formları satışa sunulmuştur.
Standardize edilmiş 250 mg geven içeren kapsüllerden günde 1-3 kapsül kullanımı önerilir.
Kimler Kullanamaz:
Yüksek tansiyon ilaçları, kan incelticiler ve antiviral ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Organ nakli olan hastaların kullanmaması gerekir. Hamile ve emziren anneler doktorunun önerisine göre hareket etmelidir.
Son olarak çok önemli bir noktaya değinmek istiyorum; stres bağışıklık sistemine zarar veren en büyük etkendir. Akyuvar oluşumunu ve işlevlerini etkiler. Bağışıklık sistemimizin ana bezi olan Timus bezinin gerilemesine sebep olur. Bu durumda timus bezi bağışıklık sistemini destekleyemez ve sonuçta kişinin enfeksiyon, kanser ve diğer hastalıklara yakalanma olasılığı artar. Bu olumsuz döngüye yakalanmamak için uzmanların önerisi ; hayata pozitif bakarak yaklaşın ki hastalıklardan uzaklaşabilin…