Beynimizle Bağırsaklarımızı Tedavi Etmek Mümkün mü?

İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS), Huzursuz bağırsak sendromu, spastik kolon, kolit olarak bilinen ve toplumda 10 kişiden 2'sinde görülen bir hastalık.

İBS gaz-şişkinlik-karın gurultusu nedeniyle tuvalet alışkanlıklarını değiştiren, dışarda yemek yemeyi zorlaştıran, insanların arasına çıkmayı dahi engelleyebilen zor bir hastalık.

Bu hastalığın psikolojik kısmı göz ardı edilebiliyor. Farklı ilaçlar, probiyotikler ya da zor diyetler, ağır besin kısıtlamaları yapmaya çalışırken hastanın psikolojisi de iyice kötüleşebiliyor.

2. beyin olarak adlandırılan bağırsaklardaki sinir sisteminin (enterik sinir sistemi) beyne çok fazla uyarı göndermesine bağlı olarak aşırı gaz, şişkinlik ya da ağrı hissi oluştuğu düşünülüyor.

Stres İBS belirtilerini tetikleyebiliyor ya da artırabiliyor. Stresi azaltmak için diyetlerden çok fiziksel aktivite, özellikle yürüyüş çok faydalı. Yürüyüş karın kaslarının gerginliğini azalmaktadır.

Eğer İBS belirtileriniz tedavilere yeteri kadar cevap vermiyorsa, stresle tetiklendiğini fark ettiyseniz veya psikolojinizi bozduysa psikiyatri uzmanından görüş almalısınız.

İBS tedavisinde bazı psikiyatri ilaçları ve psikoterapi (özellikle Bilişsel-davranışcı terapi) belirtileri azaltmada etkilidir (Everitt 2019, Xie 2015).

Önceki DOKTOR KÖŞESİ Yazıları