DAHA SAĞLIKLI AKCİĞERLER İÇİN 10 YARARLI BESİN

Yapılan araştırmalar Koronavirüs’ün en çok akciğerleri olumsuz etkilendiğini ortaya koyuyor. Virüs tehdidi altındaki akciğerlerimizi güçlendirmek içinse uzmanlar C, E ve A vitamini ile antioksidan içeren lifli besinlerin tüketilmesini öneriyor.

COVID-19 pandemisi ile birlikte her zamankinden çok daha zor bir kış mevsiminin içindeyiz. Virüsten korunmak için yeterli ve dengeli beslenmek ise hayati bir önem taşıyor. Akciğerleri hedef alarak nefes darlığı, solunum yetmezliği ve zatürre başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa yol açan virüse karşı akciğer fonksiyonunu güçlendirmek ise pandemi dönemini sağlıklı atlatabilmenin olmazsa olmazlarından biri.

Dengeli beslenme düzeninin ve bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri tüketmenin akciğer enfeksiyonlarını önlemede ve akciğerleri güçlü tutabilmede kilit rol oynadığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz, “Özellikle C, E ve A vitaminleri ile selenyum gibi antioksidan bileşenler, akciğer hücrelerini yok eden serbest radikallerin nötralizasyonuna yardımcı olarak akciğer hasarlanmasını yavaşlatıyor ve akciğer sağlığının korunmasına katkı sağlıyor” diyor. İşte Binöz’ün vurguladığı vitamin ve antioksinleri içeren ve akciğerler sağlığına destek veren besinler…

Elma
Yapılan çalışmalar, lif, flavonoidler, C, A, E vitamini ve potasyum gibi mineraller içeren elmanın haftada beş porsiyon ve üzerindeki tüketiminin akciğer fonksiyonunu geliştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Sigara içen kişilerde yapılan çalışmalarda da elma tüketen kişilerin akciğer fonksiyonundaki düşüşün daha yavaş olabildiğini ortaya koyuyor. Bir adet orta boy elma ortalama bir porsiyona eşdeğer.

Muz
Muzun zengin potasyum içeriği, akciğerlerin sağlığı ve fonksiyonu açısından oldukça önemli. Özellikle çocukluk döneminde yeterli potasyum tüketmenin ise akciğer fonksiyonunu ve kapasitesini artırmaya yardımcı olduğu biliniyor. Potasyum minerali açısından zengin olan muzu ara öğünlerde tüketmenin uygun olacağını belirten Ayşe Sena Binöz, “Ancak kan şekerini hızlı yükseltmesi riski nedeniyle diyabet hastalarının muzu dikkatli tüketmesinde ve bir adet büyük muzun iki porsiyon meyveye eşdeğer olduğunu hatırlamasında fayda var” uyarısında bulunuyor.

Domates
Domates, güçlü akciğer sağlığıyla ilişkilendirilen karotenoidler arasında antioksidan özelliğiyle likopenin açısından en zengin besin kaynakları arasında yer alıyor. Yapılan çalışmalar domates tüketen astımlı kişilerin hava yolu enflamasyonunun azaldığını ve KOAH hastalarının da akciğer fonksiyonunun iyileştiğini ortaya koydu. Sigara içen kişiler üzerinde yapılan bir çalışmada da domates tüketen kişilerin akciğer fonksiyonunda daha yavaş bir düşüş olduğu gözlemlendi. Domates tüketirken üzerine ekleyeceğiniz zeytinyağı, domatesteki antioksidanı ortaya çıkaran likopenin etkisini arttıracaktır.

Kırmızı Lahana
Lif, C ve A vitamini açısından zengin olan kırmızı lahana, yüksek oranda potasyum, az miktarda demir, magnezyum, kalsiyum ile fosfor içeriyor. Aynı zamanda antioksidan özellik göstererek bağışıklık sistemini destekleyen karotenoid ve antosiyaninler bakımından da zengin olan kırmızı lahana, bu özellikleri nedeniyle akciğer fonksiyonunu güçlendiriyor. Çalışmalar ayrıca, yüksek lifli gıdalar tüketen kişilerin, düşük miktarda lif tüketen kişilere nazaran daha iyi bir akciğer fonksiyonuna sahip olduğunu ortaya koyuyor. İçerdiği yüksek lifle kırmızı lahana bu açıdan da akciğer sağlığına destek oluyor.

Zeytinyağı
Zeytinyağı, polifenoller ve E vitamini içeriğiyle antiinflamatuar antioksidan kaynağı olarak gösteriliyor. Yapılan bir çalışmada zeytinyağı açısından zengin olan Akdeniz diyetiyle beslenen KOAH ve astım hastalarının akciğer fonksiyonlarında iyileşmeler gözlemlendi. Zeytinyağının içeriğindeki tekli doymamış yağ asitleri ve E vitamini formu olan tokoferol de daha iyi bir akciğer fonksiyonuyla ilişkilendirildi.

Yoğurt
Yoğurt, protein, kalsiyum, fosfor ve B grubu vitaminleri açısından zengin bir besin. Çalışmalar yoğurt tüketiminin akciğer fonksiyonunu artırmaya ve KOAH riskine karşı korumaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yapılan bir çalışmada, daha yüksek kalsiyum ve fosfor alımının iyileşmiş akciğer fonksiyonuyla ilişkili olduğunu ortaya koyarken yüksek kalsiyum alımına sahip olan kişilerin KOAH hastalığına yakalanma riski ise yüzde 35 oranında daha az.

Pazı
Pazı, lif, A, C, K vitaminleri, potasyum, magnezyum ve demir içeriği yüksek bir besin. Besinlerle alınan potasyum ve magnezyum tüketiminin arttırılması ile daha iyi akciğer fonksiyonu arasında ise doğrudan bir ilişki bulunuyor. Pazının içeriğindeki karotenoidlerden olan lutein ve zeaksantin, güçlü antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini ve akciğer fonksiyonunu destekleyici rol üstleniyor. Ancak böbrek hastalığı olan veya kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin, zengin potasyum ve K vitamini kaynağı nedeniyle pazıyı kontrollü tüketmesi gerekiyor.

Sarımsak
C vitamini, selenyum, potasyum ve kalsiyum açısından zengin olan sarımsaktaki ana aktif bileşen olan allisin, bağışıklık hücrelerini güçlendiriyor. Sarımsak aynı zamanda antimikrobiyal ve antiviral etkisi sayesinde bakteriyel ile viral enfeksiyonlara karşı koruma da sağlıyor. Bu özelliklerinin yanı sıra içeriğindeki ana aktif bileşen olan allisin, akciğerlerin temizlenmesine de katkıda bulunuyor ve akciğer enfeksiyonlarına neden olan bakteri ve virüsleri yok etmeye destek oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz, sarımsağı çiğneyerek, ezerek veya dilimleyerek tüketmek gerektiğini çünkü bu sayede sarımsağın allisin içeriğinin ortaya çıkarken emilim kalitesinin de artığının altını çiziyor: “Ancak sarımsağın aşırı yenmesi alerjik reaksiyonlara ve kanamalara yol açabileceği için dikkatli tüketilmelidir. Her gün 2-3 küçük diş tüketmek yeterli olacaktır” diyor.

Balkabağı
Balkabağı, akciğer sağlığını geliştiren alfa ve beta karoten, lutein ile zeaksantin gibi karotenoidler açısından zengin bir besin. Balkabağının antiinflamatuar özelliğiyle zararlı maddeleri etkisiz hale getirip vücut hücrelerine zarar vermesini önlediğini belirten Ayşe Sena Binöz, “Balkabağı aynı zamanda lif, A, C ve E vitamini, folat ve demir içeriğiyle bağışıklık sistemini destekliyor. Genç ve yaşlı popülasyon üzerinde yapılan çalışmalar, yüksek kan karotenoid seviyelerinin daha iyi akciğer fonksiyonuyla ilişkili olduğunu gösteriyor” diyor.

Pancar
Pancar, A ve C vitamini, potasyum ve kalsiyum açısından oldukça zengin bir besin. Pancara rengini veren betalain yüksek oranda antioksidan özellik göstererek akciğer fonksiyonunu optimize ediyor. Pancar aynı zamanda akciğer fonksiyonunu geliştiren nitrat açısından da zengin. Ancak içeriğindeki sodyum ve karbonhidrat miktarı nedeniyle kronik hastalığı bulunan kişilerin porsiyon kontrolüne dikkat etmesi gerekiyor.

Önceki PHARMETİC SAĞLIK Yazıları