Eksikliği; kronik yorgunluk, hafıza zayıflaması, depresyon, adet ağrıları, uyku bozuklukları, kabızlık, astım, hipertansiyon, böbrek taşı, kalp krizi, insülin direnci ve Tip 2 Diyabet ile ilişkili bulunan Magnezyum’u acaba yeterli miktarda alıyor musunuz?




Magnezyum nedir?





Magnezyum kalsiyum gibi kas, kemik ve diş yapısına giren ve vücudumuzda yoğun olarak bulunan minerallerden bir tanesidir. Birçok enzimatik reaksiyonda görev alan bu hayati mineral; kas kasılması, kan basıncının düzenlenmesi, insülin metabolizması, kalp ritminin düzenlenmesi ve sinir iletimi gibi pek çok metabolik aktivitenin yolunda gitmesi için olmazsa olmaz mineralidir!





Magnezyum eksikliği nelere yol açar?



Doku düzeyinde magnezyum azaldığı zaman kaslarda gevşeme problemi ortaya çıkmaktadır. Bu durum vücudumuzdaki her sistemde farklı bir bulgu olarak kendini gösterebilir; örneğin barsaklarda motilite/hareket düzensizliği yani kabızlık, kalpte ritim bozukluğu, kasta kramplar, baş ve boyunda spazma bağlı ağrı ve uyku bozuklukları bize doku düzeyinde magnezyumun eksik olabileceğine dair ipucu vermektedir. Günlük beslenme alışkanlığımız içerisinde tıpkı kalsiyuma yer verdiğimiz gibi magnezyuma da yer vermeliyiz ki sağlıklı kas, kemik ve diş yapısına sahip olabilelim. Magnezyum eksikliği hipertansiyon, insülin direnci, Tip 2 Diyabet, metabolik sendrom, kemik erimesi (osteoporoz), Alzheimer hastalığı, inme, migren, baş ve boyun ağrıları, anksiyete, sinirlilik, vertigo, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi durumlar ile ilişkili bulunmuştur.



Magnezyum hangi besinlerde bulunmaktadır?



Yoğun olarak yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fasülye, kabak-ay çekirdeği, kaju ve tam tahıllarda bulunur. Bir bireyin ortalama günlük magnezyum ihtiyacı kilogram başına 4-6 mg civarındadır.



Peki yediğimiz yiyeceklerden günlük magnezyum ihtiyacımızı karşılayabilmek mümkün mü? 100 gr ıspanakta ortalama 70-80 gr magnezyum bulunduğunu düşünürsek 80 kg ağırlığında bir kişi, yeterli miktarda magnezyum alabilmek için günlük yaklaşık 500 gr ıspanağı diyetine eklemelidir. Bu miktarda yeşilliği tüketmek , tempolu yaşantımız içerisinde zaten çok zor. Yıllar geçtikçe magnezyumun doğada ve topraktaki mineraller içerisinde de azaldığını düşünürsek ; magnezyum eksikliğinin toplumda her geçen gün daha da yaygınlaşmasına şaşırmamak gerekir. Sonuç olarak, magnezyumu hekim kontrolünde takviye olarak alma ihtiyacı doğmaktadır.




Magnezyumu eksik – fazla aldığımızda vücudumuz bu durumu nasıl düzenler?




Vücudumuzda yoğun olarak kemik ve kaslarımızda depo edilen magnezyum vücutta ihtiyacın arttığı dönemlerde yeterli miktarda alınmadığı takdirde kemik ve dokudan kana verilerek kan düzeyleri gerekli seviyede tutulmaya çalışılır. Ancak doku düzeyinde azalma yukarıda saydığımız pek çok bulgu ile kendini gösterecektir. Fazla aldığımızda ise barsak hareketlerini arttırabilir.




Magnezyum eksikliği tanısı nasıl konulur?




Magnezyum eksikliği çoğu zaman doku düzeyinde yaşandığı için kan düzeylerine bakarak tanı koymak çok ağır beslenme bozukluğu olan hastalar dışında çok ta mümkün değildir, çünkü vücudumuz dokudaki magnezyumu alarak kan düzeyini istenilen aralıkta tutmaya çalışır. Bu sebeple doku düzeyinde eksiklik ve magnezyum eksikliği bulguları yaşanırken kanda ölçülen magnezyum miktarı normal çıkabilir. Magnezyum eksikliği tanısı hem laboratuvar hem de hekimin klinik değerlendirmesinin ortak sonucu olarak konulabilir ve tedavi edilir.



Uzm. Dr. Cemile AYDIN


İç Hastalıkları ve Obezite Uzmanı


Instagram : miaclinics



Önceki FAYDALI BİLGİLER Yazıları