Baharın sonlarından yaza merhaba dediğimiz günlerde fiziksel aktivitelerimizi arttırma düşüncesi planlarımızın arasında yerini almaya başlar.Kış günlerinde düzenli fiziksel aktivite yapamamamızı mantıklı bahanelere yüklesek de yaza doğru fit ve sağlıklı görünme isteği ile fiziksel aktivitelerimizde artış olur. Modern hayatın getirilerinden birisi de çoğu kişinin bilgisayar ve TV karşısında zaman geçirmesi, yürümek yerine taşıtlarla ulaşım tercih etmesi, merdiven çıkmak istemeyip asansöre binmesi sonucunda oluşan “hareketsiz yaşam tarzı”. Ne yazik ki bu da kalp damar, hipertansiyon,osteoporoz,obezite gibi kronik hastalıkların görülme oranında artışa neden olmakta. Halbuki hepimiz biliyoruz ki yaz ve kış düzenli yapılan fiziksel aktivitenin olumlu etkileri saymakla bitmez.





Fiziksel Aktivite:Günlük yaşam içinde kasların ve eklemlerin çalışarak enerji harcaması ile gerçekleşen kalp ve solunum hızını arttıran, farklı yorgunluk oluşturan aktivite olarak tanımlanmaktadır.






Her yaşta yapılması gereken düzenli fiziksel aktivite, çocukların ve gençlerin sağlıklı büyümesi, gelişmesi ve sosyal iletişimin artması, psikolojik olarak kişiyi iyi hissettirmesi; yetişkin kişilerin kronik hastalıklardan korunması, sağlıklı yaşlılık dönemi geçirmeleri, yaşam kalitesinin artmasında önemli fark yaratmaktadır.





Düzenli yapılan egzersizlerle:






_ Doku ve hücrelere giden oksijen miktarı artar,bu olay enerjimizi arttırır, ph seviyesini dengeler.






_ Metabolik aktivite artar. Kilo kontrolünde yardımcıdır.






_ Stres azaltılır. Endorfin hormonunun salgılanması artar.


_ Kronik hastalıkların tedavi süreci olumlu etkilenir.





_ Yaşam kalitesi artar.





_ Kaslar ve kemikler güçlenir.





_ Kan basıncı azalır.





Düzenli egzersiz programına başlamadan önce kişinin risk analizi mutlaka yapılmalıdır. Isınma ve soğuma sırasında yapılan esneme hareketleri önem taşımaktadır. Aktivite düzeyi egzersiz sonunda yavaş yavaş azaltılmalıdır. En önemlisi de egzersiz sırasında nefes alıp verilmelidir.





Kalp hızını ya da nefes alışını hızlandıran hareketler oksijen gerektiren (aerobik) egzersizlerdir. Yürüyüş, koşu, bisiklete binmek, yüzmek bunların arasında sayılabilir. Bu egzersizler haftanın çoğu gününde min.30 dakika yapılabilir.





Germe (esneme) hareketleri farklı kas gruplarını çalıştırır. Esnekliği az olan kas grupları için bu hareketler uygulandığında zamanla o kas gruplarında esneklik sağlanabilmektedir.





Egzersizler sırasında göğüs ağrısı, baş dönmesi, nefes almada sıkıntı, düzensiz kalp atımı, aşırı yorgunluk olması durumunda hemen egzersizlerin bırakılması gerekmektedir.





Sağlıklı bireylerden oluşan bir toplum için,ulusal sağlık politikası çerçevesinde kişiler yeterli ve dengeli beslenmeye, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmaya teşvik edilmelidir.





Sağlık profesyonellerinin bilgilendirmeleri, görsel ve işitsel medyada bu konunun işlenmesi, okullarda küçük yaşlardan itibaren bilinçlendirme çalışmaları ile toplumda farkındalık ve bilgi düzeyi arttırılmalıdır.



Önceki BİZDEN GELENLER Yazıları