Merhaba
Öncelikle ayın konuğu kösesinde sizlerle buluşma fırsatı verdiğiniz için şahsım ve şirketim adına teşekkür ederim.
3 yılı Kraft Foods kalanı Reckitt Benckiser’de (RB) olmak üzere 10 yıllık bir FMCG deneyimden ve farklı kanal tecrübelerinden sonra RB’de son 2 yıldır eczane kanalından sorumlu satıs müdürü olarak çalışmaktayım.
RB,bir kaç yıl önce açıkladığı strateji değişikliği ile dünyada ve Türkiye’deki 1. önceliğine sağlık alanında büyümeyi koyarak tüm dünyada gerek var olan portfoyünü büyüterek gerekse global ,yerel satınalmalar ile bir sağlık ve kişisel bakım şirketi olma yolunda hızla ilerlemektedir.
Türkiye’de Sağlık (Gaviscon,Nurofen,Strepsils) ve Kişisel bakım (Durex,Veet,Scholl,Dettol) ürünlerine yaptıgı yatırımlar ile de bunu açıkça göstermektedir.Türkiye,demografik yapısı ve büyüme hızı ile RB için son derece önemli bir pazar.Ve bu Pazar son yıllarda,değişime ,dönüşüme hiç olmadığı kadar açık bir durumda.
Zaten bugunlerde sektörden kiminle konuşursanız size sektördeki dönüşümden, eski alışkanlıkların değişmesi ve yepyeni ufuklara açılmamız gerektiğinden bahsedecektir.Sektörün belki de bugün en büyük avantajı bu değişimin bir ihtiyaç olduğunun farkına varmasıdır.
Kabul edelim,değişim zordur,dogamız gereği çoğumuz konumumuzu koruma eğilimindeyizdir ,pek çok konuda direnç gösteririz.Ancak değişim istiyorsak ya da bu kaçınılmaz ise öncelikle açık fikirli olmak ve ölçülebilir riskler almak durumundayız.
Sektörde her alanda ciddi değişim yaşanmaya başlamıştır ve artarak devam edecektir.Hem eczacılarımızın asıl sorumluluk alanı olan ilaç alanında ,hem de dinamikleri tamamen farklı olan, bambaşka yetkinlikler ve stratejiler gerektiren ilaç dışı kategorilerde bu değişimi çok yakından gözlemliyoruz.Her ikisinin bugun kesiştiği nokta, eczacılarımızın en büyük rekabetçi avantajı olan tüketiciye verilen danışmanlık.
İlaç hala çok önemlidir ve olmaya devam edecektir çünkü ilaç bir eczanenin müşteri trafiğini yaratan etkendir.Eski döneme göre cirolar ve karlılık düşmüş olabilir ama müşteri trafiğinde bir azalma olmamıştır.Eczacılarımız ilaç ile ilgili verilen hizmeti ve müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarmalıdır ki müşteri sadakatini yaratılabilsin.İşte burada Klinik eczacılık,müşteri ilişkileri ve eczanedeki ekiplerin yönetimi/performansı çok kilit rol oynamaktadır.Bu kısımda eczacılarımızın en güçlü yanlarını daha iyi kullanmaları gerekmektedir.
Diğer alan ise İlaç dışı diye özetlediğimiz ama aslında bir çok kategoriden oluşan ürün grupları.Soylediğim gibi bu ürünlerin satışının bambaşka dinamikleri ve stratejileri vardır ve farklı yetkinlikler gerekir.
Eczaneyi nasıl dizayn ettiğiniz,tüketicinin eczane içindeki trafik akışını nasıl oluşturdugunuz,tabeladan başlayarak vitrinde, raflarda teşhirlerde tüketiciye nasıl bir mesaj verdiğiniz,rafları ve teşhirleri nasıl oluşturdugunuz, ne kadar ürün taşıdığınız ,onları nasıl sergilediğiniz,hatta onların satınalmasını nasıl yaptıgınız,stoklarınızı nasıl yönettiğiniz ,tüketicilerle hangi aşamada nasıl temas ettiğiniz,onlara nasıl hizmet verdiğiniz ve tüketicinin ihtiyacını nasıl uyandırdığınız çok ama çok kritiktir.Bu kısım ise perakendeciliktir ve farklı bir uzmanlık alanıdır.
Burada çıkış noktası tüketicidir ve onun alışkanlıklarıdır,beklentileridir.Herşeyden önce eczanemize bir tüketici gözünden bakmalıyız,böyle bakıldığında resim çok ama çok değişecektir, inanın bana.
Ve tüm bunları yaparken en hassas olmamız gereken nokta ,müşterilerimizin eczacımıza duydugu ve en önemli değerimiz olan “güven” i korumaktır.
Dünyadaki eczacılığın gelişim evrelerine ve bugün gelinen noktasına baktığımızda önümüzde katetmemiz gereken uzun bir yol olduğunu söyleyebiliriz.Son 5 yılda çok hızlı ilerlemeler yasandı ama henüz daha yolun başındayız.Değişim o kadar hızlı gerçekleşecek ki, bugün yerinde saymak demek, aslında bir nevi geriye gidiş olacaktır.
Bu anlamda PGED’in de geçmişte olduğu gibi bugün de değişime odaklanarak,eczacılarımızı geleceğe hazırlamak için yaptığı çalışmaları takdirle karşılıyoruz.
Biz de Reckitt Benckiser (RB) olarak bu değişime katkıda bulunmak amacıyla diğer kanallarda yüzyıllardır edindiğimiz mağaza içi yönetim uzmanlığımızı 2013 yılı başından beri bu kanala aktarmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede geçen yılın Kasım ayından beri Türkiye’nin dört bir tarafında “tüketici odaklı eczane içi yönetim” konulu eğitim seminerleri düzenliyoruz. Hedefimiz sektöre farklı bakış açıları ve yenilikler kazandırarak ve eczacılarımızla çok güçlü işbirlikleri oluşturarak sektörün geleceğini beraber çizebilmek.
Bu zamana kadar bize göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür eder, iş birliğimizin artarak devam etmesini dilerim.