Okulların açıldığı şu günlerde özellikle küçük çocuk ebeveynlerinin duyma olasılığı sık olan cümle :saçımın içinde bir şeyler var, hareket ediyor,çok kaşınıyor..



Hemen telaşlanmayın çocuğunuz bitlenmeye maruz kalmıştır.Bitlenmeyi önlemekte,kurtulmakta mümkün.



Peki nedir bu bitlenme??



Bitlenme; her insanda, her iklimde, her yaşta oluşabilen , bulaşıcı kaynağı insan olan bir hastalıktır.Etkeni ise bir parazittir.Yerleşim yerine göre baş, vücut ve kasık biti olarak adlandırılır.En sık görülen baş bitidir.Özellikle 3-10 yaş kız çocuklarında görülür ve saçtan saça,ortak kullanılan eşyalarla direkt ya da dolaylı olarak bulaşır.İlk olarak sirke olarak adlandırdığımız yumurtalar bulaşarak saç kılına yapışır ve kepek gibi görünür.Dolayısı ile geç fark edilebilir.Saçtan kolaylıkla ayrılmaz ve şiddetli kaşıntı yapar.Daha sonra sulanma yapıp egzema benzeri kötü kokulu bir tablo oluşabilir.



Ense bölgesindeki kaşınma baş bitlenmesi için uyarıcı olmalıdır.Çoğu zaman sirkeler çıplak gözle görülebilir.Bunlar daha sonra larvaya sonrada erişkin bit haline dönüşür.



*Bitler saçlı deriden ayrılamazlar çünkü uçamazlar, zıplayamazlar.


*Saçtaki elektrik yükü sayesinde hareket ederler.


*Herhangi bir hastalık yaymazlar.


*Özellikle çocuklarda yakın temastan dolayı sık bulaşır.


*Kafa derisini ısırıp içeriye salyasını enjekte ettiği için kaşıntıya ve tahrişe sebep olurlar.






Tedavide eczanelerde satılan şampuan, sprey türü ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca önleyici şampuan da bulunmaktadır.Lavanta bitkisinin yağı, çiçek suyu, kolonyası da bitin bulaşmasını önlemek için kullanılabilir.Sirkelerin kuluçka dönemini bir hafta kabul edebiliriz.Bu durumda ilk ilaç tedavisinden bir hafta sonra uygulama tekrarlanmalıdır.



Sonuç olarak bitlenme tedavi edilebilir bir durumdur.Risk altındaki kişileri sıklıkla kontrol etmek ve önlem almak bitlenmenin engellenmesinde en önemli etkendir.



Ecz.Leyla HAYKIR



Pharmetic Akademi Yürütme Kurulu Üyesi


Önceki ÖĞRENCİ KÖŞESİ Yazıları