Yazın geldiği bu günlerde TERLEME konusu en büyük sorunlardan biridir. Hayat kalitesini olumsuz etkilediğini düşünürsek eczanemize terleme konusunda danışmaya gelen hastalarımıza kısa bazı bilgiler vererek yaşadıkları bu problemlemlerine yardımcı olabiliriz.





Öncelikle /p>




terleme neden olur?



Sorusu ile başlamalıyız




Bize danışan kişinin neden ve nasıl terlediği konusunda sorular sormalıyız.






NORMAL TERLEME




Egzersiz ,sıcak hava,kahve ve sıcak içecekler,sentetik kıyafetler,stres,heyecan,sıcak ve baharatlı yiyecekler yenmesi durumunda terleme olması normaldir.Vücut, sıcaklığını ayarlamak için(eğer artmışsa)beyindeki ısı düzenleme merkezi sempatik sinirler yoluyla ter bezlerine sinyal gönderir,ter bezleri çalışıp ter atılır.Ter,deriden sıcaklık alarak buharlaşır ve vücudu soğutur.





AŞIRI TERLEME -hiperhidroz




Kişi spor yapmadığı halde , aşırı sıcak yiyecek ,içeçek almadığı halde ve ortam sıcak olmasa da terleme oluyorsa bu aşırı terlemedir..





Terleme, tüm vücut veya bölgesel şekilde olabilir.





Tüm vücut terlemesi ki özellikle gövde kısmında olması çeşitli hastalıklar nedeniyle olur. Örneğin hipertroidizm durumunda tüm vücutta terleme kaçınılmaz olmaktadır ya da diyabet ,kemik erimesi,menepoz ,andropoz dönemleri ve uyku apnesi durumlarında artış görülür.





El ,ayak,koltuk altı ,yüz gibi bölgesel terleme durumunda bir hastalığa bağlı olmadan sempatik sistemin aşırı çalışmasıyla ter üretimi artmıştır.





Tokalaşırken ellerin ıslak olması yada yüzün terlemesi sonucu makyajın akması ,ayakların ayakkabı içinde ıslak olması,koltuk altı ıslanması yüzünden kıyafetlerin lekelenmesi,ensenin sürekli terlemesi çok rahatsızlık verici bir durumdur.





-Bu tür bölgesel terleme GENETİKTİR,





-Genelde SICAK HAVA da artar,





-El ve ayak terlemesi çoçuklukta,koltuk altı ve yüz terlmesi ergenlikte başlar,





-Stres ortamında artar ,





-Uykuda olmaz,uyandıktan sonra terleme başlar.





Tedavi şekilleri





Eczanelerimizde topikal ilaçlar vardır.





-En basit ve ilk tercih edilen tedavi şekli olan krem uygulamasında hastamızı bilgilendirmemizde fayda var.





Krem , gece ve kuru deriye sürülmeli, yaklaşık 8 saat kalmalı lezyonlu deriye uygulanmamalı, her gece uygulanmalı ve sorun düzelmeye başlayınca uygulama haftada 2 ile devam ettirilmelidir.Krem kullanım kolaylığı açısından tercih nedenidir. Allerji gelişme riski solusyon uygulamasına göre çok daha azdır.Bölgesel terleme vakalarında koltuk altı ,el,ayak ,kasık,yüz ,sırt ,göğüs altı bölgelerinde rahatlıkla kullanılabilir.





-Kozmetik amaçlı roll on yada deodorant gibi antiperspirant ürünler bulunur, ancak bunların çoğunda aluminyum klorohidrat ve alum tuzları vardır.Aluminyumun son yapılan çalışmalarda yüksek dozda ve uzun süreli kullanım durumlarında ter bezlerinin altında bulunan fibrokistleri tetikleyerek meme kanserine yol açtığı hipotezi bulunmaktadır.





-Stronsinyum tuzları içeren kremler özellikle aluminyum klorid gibi etki gösterek aşırı terlemeyi azaltmaktadır . Yüz,koltuk altı ,göğüs altı gibi hassas bölgelerde güvenle kullanılabilir.





Klinikte ise





-Doktor tarafından yapılan BOTULİNUM toksini uygulaması etkin bir tedavi yöntemidir ancak geçici etkilidir.





-iyontoforezis ve mikrodalga termolizis yöntemi,





-klips yöntemi terleme sorununa çözüm yöntemleridir.





Ayrıca homeopatı ve dr.schüssler tuzlarından da bu konuda destek alınabilir.





ASLINDA TERLEME SAĞLIKLI KİŞİLERDE OLUR .





Aşırı terleme ve koku rahatsız edicidir.





Herkese sağlıklı günler dilerim





Ecz. Gül Kara







Önceki BİZDEN GELENLER Yazıları