Terlemeyi Engellemeden Ter Kokusu ile Savaşın!

Normal vücut sıcaklığının korunması için önem taşıyan terleme, vücuttan üre, ürik asit ve bazı zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terlemeyi ve ter kokusunu önlemek için kullanılan antiperspirant ve derorodantların içerisinde kullanılan alüminyum klorohidrat, alüminyum zirkonyum gibi maddeler koltuk altında yer alan gözenekleri tıkayarak terlemeyi önler. Vücudun doğal bir fonksiyonu olan terlemeye engel olmak, vücuttan hem zehirli maddelerin atılmasına hem de vücudun temizlenmesine engel olmak demektir.

Sıcak ve karanlık koltukaltları, ter kokusuna neden olan bakterilerin (Corynebacteria, Streptococci ve Propionibacteria) gelişmesi için mükemmel koşulları yaratır. Deodorant ya kokuyu maskeler, nötralize eder ya da antibakteriyel özelliklere sahip olabilir. Antiperspirantlar ise sorunu kaynağından keserek terlemeyi önler, dolayısıyla ter kokusu oluşmaz.

Antiperspirantlarda kullanılan aktif bileşenler sentetik alüminyum formlarıdır. Bunun için yaygın olarak kullanılanlar; alüminyum klorohidrat ve alüminyum zirkonyum kolorohidrat kompleksleridir. Alüminyumun sentetik formları, ter bezlerinin etrafındaki hücreler tarafından emilerek onlarla beraber su alıp şişer. Su, bezlerin şişmeye zorlamasına ve ter kanalının kapanmasına neden olur. Bir süre sonra suyun konsantrasyonu hücrenin her iki tarafında aynı olur ve su serbest bırakılır.

Terlemeyi ve ter kokusunu önlemek için kullanılan antipersirant ve deodorantlar göğüş kanserini tetiklemektedir. İngiltere'de Keel Üniversitesi'ndeki bilim insanları Wythenshaw Hastanesi'nde tedavi gören 17 kanser hastasının göğüs tümörlerini incelemiş ve kanser dokularında alüminyum tespit etmiştir. Ayrıca göğüs dokusunun dış kısmında da alüminyum yoğunluğunun arttığı açıklanmıştır. Daha da önemlisi; koltuk altına daha yakın olan dış bölgedeki bu yoğunluğa, ter önleyicilerin neden olabileceği sonucuna varılmıştır.

Sağlıklı Roll-On Nasıl Seçilir?

Terleyen bölgede çoğalan bakteriler zamanla kötü kokuya yol açar. Bu kokuyu yok etmek için deri altındaki gözenekleri kapatmamak gerekir. İçinde alüminyum klorohidrat, alüminyum zirkonyum gibi maddeler bulunan deodorantlar, gözenekleri kapatır. Dolayısıyla sağlığınıza zarar vermeden, kokuyu yok etmek için terlemeye engel olmadan, sadece bakterilerle savaşan ürünleri kullanarak cilt florasını koruyabilirsiniz. Antibakteriyel özelliğe sahip olan mineral tuzu kötü kokulara neden olan bakterileri etkisiz hale getirir. Bu durum terlemenin neden olduğu kötü kokulara engel olurken, cildin nefes almasına izin verir. Terlemeye engel olmayan, sadece kötü kokulara sebebiyet veren bakterilere savaşan ve alüminyum, paraben, ya da alkol içermeyen ürünlerin seçimi sağlık açısından büyük önem taşır.

Bazı deodorantlarda kullanılan "doğal mineral tuzları", "doğal kaya tuzları" veya "potasyum alum" terlemeyi önleyici maddeler değildir. Bunlar antibakteriyel olduklarından, cilt tarafından absorbe edilmezler. Alüminyum zirkonyum ve alüminyum klorohidrat gibi diğer alüminyum bileşikleri deriden absorbe edilir ve pozitif yüklü alüminyum radikalleri oluşturarak Alzheimer ve göğüs kanseri gibi pek çok hastalığa sebebiyet verir. Potasyum alum ise negatif yüklü olması nedeniyle deriden geçmez, derinin alt tabakalarına gözenekleri kapamadığından terlemeyi önlemez ve sadece ter kokusuna sebep olan bakterileri engeller.

Sağlığınız için, terlemeye engel olmayan, sadece kötü kokulara sebebiyet veren bakterilerle savaşan ve alüminyum, paraben ya da alkol içermeyen roll-ürünlerini seçmelisiniz!

Önceki PHARMETİC SAĞLIK Yazıları