Eczanedeki en önemli sorunlardan bir tanesi zamanın etkin kullanımıdır. Pek çok zaman, yapılması planlananların yapılamadığı konusunda eczacılar şikayet etmektedir. Zamanın etkin kullanımı konusunda yapılabilecekler vardır elbette. Küçük girişimlerle çok zaman kazanılabilir ve bunun sonuçlarının eczaneye yansımaları da çok önemlidir.



Drucker’ın dediği gibi “Zaman eşi az bulunan kaynaktır. Eğer o doğru yönetilmiyorsa hiçbir şey doğru yönetiliyor sayılamaz”




Eczanede etkin zaman yönetimi verimliliği artırır, ilerlemeye yardımcı olur, tükenmişliği engeller ve hem iş hayatında hem de özel hayatta daha fazla memnuniyet sağlar. Etkin zaman yönetimi için yapılabilecekelr şu şekilde sıralanabilir:




1. Organize olun… Yapmanız gereken işleri ve zamanınızı yazarak organize edin. Bunun için kağıt ya da elektronik ajanda kullanabilirsiniz. Yapılacak işler listesi yapmak da yardımcı olacaktır. Bunları yaparken motivasyonunuzu artırmak için renkli kalemler yada eğlenceli programlar kullanabilirsiniz.




2. Hedef koyun…. Hedef belirlemek gidilecek yolu da belirlemektir. Yol belirli olduğunda zaman kayıpları da az olacaktır.



3. Kendinizi tanıyın.... Gün içerisinde en verimli olduğunuz zamanları belirleyin. Özellikle konsantrasyon gerektiren işleri bu zamanlara koyun. Bu sayede işlerinizi daha hızlı bitirebilirsiniz.



4. Öncelik belirleyin…. İşleriniz arasında önceliklendirme yapın. En önemliler ilk yapılacaklar olsun. Bunu yaparken yine renkli kalemler, post-it kağıtlar kullanarak kendinizi eğlendirebilirsiniz.



5. Esnek olun… Siz ne yaparsanız yapın zaman hırsızları olduğunu bilin. Özellikle eczane içerisinde size danışmak isteyenler hesapladığınızdan daha fazla olacaktır. Onlar için bir miktar zamanı esnek bırakmayı unutmayın.



6. Hayır demeyi öğrenin… Çok zor olsa da bu konuda kendinizi geliştirin. Hayır diyemediğiniz için önceliklerinize odaklanamamak size çok zaman kaybettirecektir.



7. İşleri gözünüzde büyütmeyin… Çoğu zaman bir işe başlamak için kaybedilen zaman işin kendisinden fazladır. Zor görünen işleri bölerek kolaylaştırın.



8. Mükemmel iyinin düşmanıdır…. Çok fazla detaylara takılarak zaman kaybetmeyin.



9. Kendinizi ödüllendirin.... Biten işler için kendinize küçük ödüller verin. Bu sayede işleri bitirmek konusunda motive olabilirsiniz.



10. Delege etmeyi öğrenin…. Her şeyi siz yapamazsınız. İşleri uygun kişilere verirseniz, hem sizin yükünüz hafifleyecek hem de zamanınızı başka işlere ayırabileceksiniz.



Türkiye’deki eczacılar arasında yapılmış bir çalışmanın sonuçlarına göre eczanede etkin zaman yönetimi için öneriler şu şekildedir: Eczane eczacılarına eczanelerinde çalışan personele rutin ve kolay işlerde yetki devrini arttırmaları ve yine personele eğitimin sürekli olması gerektiği, beklenmeyen konukların eczaneye gelmesinin engellenmeye çalışılması, özel telefon görüşmelerinin işlerin daha az yoğun olduğu zamanlarda veya akşam saatlerinde yapılması, özellikle hasta yoğunluğu fazla olan eczanelerde 2. ya da 3. eczacı çalıştırarak hastalarla iletişimin arttırılması önerilebilir. Çünkü eczane eczacılığı, kaliteli bir sağlık sistemi zincirinde çok önemli bir halkadır. Bunun yanında, Türkiye’de eczane eczacılığının mesai saatleri (sabah 08:00-akşam 19:00) yeniden düzenlenebilir. Mesai saatleri kısaltılıp, nöbetçi eczaneler arttırılabilir. Ayrıca iyi eczacılık uygulamaları gereği, daha kaliteli eczacılık hizmeti için meslek örgütlerinin zaman yönetimi konusunda eğitimlere ağırlık vermesi önerilebilir.



Etkin zaman yönetimi yapamadığına inanan her eczacı ilk olarak oturup neler yapması gerektiğini planlamalı ve acil harekete geçmelidir çünkü zamanla birlikte pek çok fayda da kaybedilmektedir.



Kaynaklar:



1. http://www.resourcepharm.com/pre-reg-articles/time-management-tips-for-prereg-pharmacists.pdf


2. http://www.pharmamanage.gr/en/time_management.asp


3. Schommer JC. Time management techniques for pharmacists. Inet Continuing Education. 2002; Vol.6, No.4


4. Öncel C, Büyüköztürk Ş ve Özçelikay G. Serbest eczacıların zaman yönetimi. Ank Ecz Fak Derg 2005; 34(3): 191-206

Önceki AYIN KONUĞU Yazıları