DİKKAT PNÖMOKOK AŞISI

Değerli meslektaşlarım,
Pandemi süresince muhtelif nedenlerle zor durumlarda kaldık, bazen çaresizlik, bazen hayal kırıklıkları yaşadık. Bilgi ; hakkında malumat sahibi olduğumuz konularda, bizi kendinden emin olarak konuşturan, önemli bir sermayedir. Genellikle de hafızamızın tozlu raflarında saklarız. Ancak işlerin yoğunluğu ve cevap vermek zorunda kaldığımız soruların çokluğu nedeniyle, tozlu rafları karıştırırken, Gingko biloba desteği aramak zorunda kalabiliriz.

Hepimiz zaman zaman bir takım nutrasötiklere ihtiyaç duyarız. İşte böylesi durumları göz önüne alan P.G.E.D. sık sık mesleki eğitimler düzenleyerek bu ihtiyaçlarımızı gidermek yolunda önemli bir boşluğu doldurmaktadır.

Böylece tazelene gelen sağlam bilgilerle, dimağlarımızı devamlı antrenmanlı tutar, rafların toz tutmasına fırsat kalmadan, bilgiye ulaşır ve onu ihtiyaç sahibine sunarız. Ne kadar çok sıhhatli bilgiye sahip olursak, o kadar kendinden emin, bir o kadar da sağlıklı ahkam kesme şansına sahip oluruz.

Şimdi de kışa girme hazırlıkları yapılan bir döneme giriyoruz. Covid 19 pandemisi nedeniyle insanlar panikle eczanelere müracaat ederek, zatürre ve grip aşısı talep etmeye başladı. Covid 19 un grip ve zatürre ile karıştırılmasına izin vermemek gereklidir. Bu konuda en büyük görev de halkın kolaylıkla ulaşabildiği meslek grubu olan biz eczacılara düşmektedir.

Bu yüzden kendini sürekli olarak yeni bilgilerle donatıp güncelleyen eczacılarımızın , geçen yıl yaşanan grip aşısı sıkıntısının, bu yıl katlanarak büyüyeceğinden emin olmaları tecrübeleri gereğidir.

Özellikle grip aşısı talebiyle eczanemize müracaat edenlerin önceliklerini belirlemek, bilgilendirmek ve risk faktörlerini göz önünde bulundurarak, sağlıklı olanlara hayat kurtarmanın kendi ellerinde olduğu mesajını verebilmek gereklidir. Bunun için hijyen, maske, mesafe kriterlerine dikkatlice uyanların kolaylıkla hastalanmayacağı, hastalansa bile basit müdahalelerle bünyesinin hastalığı yenebileceğini anlatabiliriz. Böylece son derece sınırlı sayıda gelecek olan, zatürre ve grip aşılarımızı, kronik hastalıklarla yaşam mücadelesi verenler, hamileler, çocuklar ve yaşlılarımızı korumak amacıyla kullanma şansı elde edebiliriz. Oldukça zor bir şeyden söz ediyorum, ama Türk milleti böyle değil midir; Kendinden esirgeyip, muhtaçların ihtiyaçlarını gidermek için yarışmazlar mı ?

Polisakkarit aşı PPSV 23, 23 Farklı serotipi bünyesinde barındırır, B Tipi lenfositleri uyardığı için ümmin hafıza oluşturmaz ve %50-85 koruyuculuğu vardır.

Konjuge aşı PCV 13, 13 farklı serotip içeriğiyle hem t hem de b lenfositlerini uyarır. Daha güçlü antikor cevabı oluşturarak ( İgG tipi ) bağışıklık hafızası oluşturur. Bu nedenle antikor yanıtını artırabilmek için, PCV 13 konjuge aşısından sonra PPSV 23 Polisakkarit aşısının yapılması önerilir.

Dolayısıyla Hangi yaşa, hangi öncelikle vurulacağı sorusuna cevap vermek gerekir.

65 YAŞ ÜSTÜNDE OLAN PNEUMOKOK YAPILMAMIŞ KİŞİLER
PPSV 13 le aşılandıktan 1 yıl sonra konjuge PVC 23 le aşılanır.

65 YAŞ ÖNCESİ PPSV 23 AŞILANMIŞ ŞİMDİ 65 YAŞ ÜSTÜNDE OLANLAR
Konjuge PCV 13 uygulandıktan 5 yıl sonra PPSV 23 uygular

65 YAŞ VE SONRASINADA PPSV 23 AŞILANANLAR
PPSV 23 son dozundan 1 yıl sonra aşılanır

19 YAŞ ÜSTÜ ÜMMİN SİSTEMİ ZAYIF OLANLAR
Daha önce pnömokok aşısı yaptırmamışsa, konjuge PCV 13 1 DOZ. 8 hafta sonra PPSV 23 uygulanır
Daha önce pnömokok aşısı yapılmışsa, bir yıl sonra konjuge PCV 13 uygulanır. Bundan 8 hafta sonra veya en son PPSV 23 dozundan 5 yıl sonra yeni bir ppsv 23 dozu uygulanır.

Hastalığın seyri açısından, vatandaş tarafından semptomlar grip ve zatürreye benzetebilir.
Mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmesinde fayda vardır.

Bilinmesi gereken en önemli noktalardan biri de ümmin sistemi çökmüş kişiler, yaşlılar çocuklar hamileler v.b. aşısız kalıp sadece grip ve zatüree yüzünden azalan bağışıklık cevabı yüzünden Covid 19' a yakalanma ihtimalleri yükselir.

Onlara yardımcı olmak adına, son derece kısıtlı gelecek aşıları gerçek ihtiyaç sahiplerine kullandırıp geri kalanların bilinç seviyesini artırarak toplumsal barışa katkıda bulunmak zorundayız.


SEVGİ VE SAYGILARIMLA
İşl. Uzm. Ecz. İbrahim YAVUZ
[email protected]

Önceki BİZDEN GELENLER Yazıları