ESKİDEN GELEN TECRÜBE, YENİ KAN

Mesleğimizde sorunlarımızın tavan yaptığı bir dönemde, pandeminin Eczacılık mesleğini gölgelediği, bir çok eczane ve eczacının işlevinin başka mecralarca çalındığı, üzerine vazife olmayanların eczacılık rolünü gayri meşru üstlenerek, insan sağlığını hiçe saydığı bir dönem yaşamaktayız.

Böylesi bir kaos ortamında, önce Eczacı Odalarımızda seçim telaşı yaşandı. Sonrada buralardan yeterli oyu alan meslektaşlarımızdan oluşan büyük kongre delegeleri Ankara ya giderek TEB Merkez heyetini seçmek üzere çalışmaya koyuldular.

İstanbul Eczacı Odasında, pandemi süresi boyunca hizmet üretmeye çalışan eski yönetim kurulundan değerli bazı meslektaşlarımız tekrar aday olarak, birikim ve tecrübelerini, yeni oluşturulacak yönetime sunmaya çalışıyorlar.

Yine aynı şekilde TEB’in de eski yönetiminde olan bazı meslektaşlarımız aynı şekilde yeni oluşacak TEB yönetiminde ter dökecekler.

Biz sahadaki serbest Eczacılar olarak bağlı bulunduğumuz Eczacılar Odasından ve TEB’den, geçirdiğimiz ve hali hazırda yaşamakta olduğumuz ‘pandemik sorunlar’ nedeniyle büyük bir beklenti içine girmiş bulunmaktayız. Dağ gibi büyüyen ve mesleğimizi tehdit eden yeni ve yasal olmayan uygulamalara nasıl bir çözüm üretileceğini, nasıl bir yol izleneceğini merak etmekteyiz.

İstanbul Eczacılar Odasının, ilk icraat olarak hayata geçirdiği: 4 belediye ile imzalanan “çevre dostu atık ilaç projesi” ile evlerimizde biriken ve kullanılmayan ilaçların çevreye zarar vermeden, eczaneler eliyle toplanıp, bilimsel metotlarla bertaraf edilmesini anlamlı buluyorum. Eksik olan yanı ise; henüz miadı dolmamış, kullanılabilir durumdaki ilaçların ayıklanarak ihtiyaç sahibi alanlarda, belki de yurt dışı yardımlarında değerlendirilmesi olabilir.

Yine İstanbul Eczacılar Odamızın SGK Başkanlığı İlaç Daire Başkanlığına yazdığı yazıda, Valgansiklovir etken maddeli müstahzarla ilgili olarak, geriye doğru yaptıkları kesintinin yersiz olduğunu ifade etmişlerdir. Çok önemli bir yaraya parmak basan odamızın bu talebini de olumlu bulmaktayım.

Buradan hareketle sistemdeki bir açığa dikkatinizi çekmek isterim. Aslında rapor veya reçete doktor tarafından Medula sistemine yazılırken, sistemin kayıtlı parametrelerle yazılan reçeteyi değerlendirmeye alıp, Bizzat doktor tarafından ilaç karşılama kriterleri yerine getirildikten sonra olur vermesi gerekliliğidir.

Böylece medula sistemince eksikleri giderilmiş olan reçeteler, Eczanelerimizin ekranlarına düşecek, Eczacılarımız da kendilerinden kaynaklanmayan hataların ceremesini çekmekten kurtulacaklardır.

Kaldı ki bir iki yıl üzerinden geçtikten sonra, reçetenin eksiği tamamlanmak veya düzeltilmek üzere eczaneye iadesi durumunda bile, reçeteyi yazan doktora veya reçete sahibi hastaya ulaşmak mümkün olmayabilecektir. Bu durumun düzeltilmesi halinde, geçen zamandan doğan ceza ve faizler ile de eczacının kazanmadığı paradan cezai tahsilat yapılmasına gerek kalmayacaktır.

Bu durumun doğurabileceği başka bir sakınca da, ekonomik darboğaz yaşayan bazı meslektaşlarımızın, bütün iyi niyetlerine rağmen, kesilir endişesiyle kritik bazı ilaçları karşılarken, tereddüt yaşayabilecekleridir.

Günümüz internet satışlarının, endikasyon iddiası olan ve ilaç dozaj şekillerinde hazırlanan gıda takviyelerinin belli bir formata sokularak, özel bir kategoride değerlendirilmesi ve bunun için yasal düzenlemelerin yapılması gereklidir.

Yeni seçilen Eczacılar Odası başkanlarımızın ve yine yeni seçilen TEB yönetiminin, böyle bir arzuları olduğundan haberdarız. Aynı yapıların, yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi amacıyla, Eczacı STK’larıyla birlikte yol alarak, sahadan gelen sesi bürokrasi kademelerine ulaştırmalarının, kanayan yaralarımıza derman olması dilek ve temennilerimiz vardır.

PGED’in son derece başarılı “BİLİMİN E HALİ” kongresini gerçekleştirenler, bu arada seçimli kongre ile görevi devredenler ve görevi yeni üstlenenler de sarf ettikleri çaba emek ve başarı hikayeleri için kutlamaların en iyisini hakettiler.
Yapılacak ve yapacak çok işimiz var. Eczacılığın geleceğine kalıcı izler ve eserler sunmak istiyoruz. Bu nedenledir ki eski yönetimlerdeki tecrübeleriyle görevi devralan yeni yönetimlerin mesleğimize yeni bir kan, yeni bir can katmaları, beklentimiz vardır.

Bütün odalarda demokratik bir seçimle, görevi devralan TEB Merkez heyeti üyeleri, Eczacılar Odası yönetimlerini ve PGED yönetim kurulu üyelerini kutlar, hayata geçirecekleri güzel işler ve mesleğimize artı değer katacaklarına olan inancımla, Başarılar dilerim.

Ecz. İbrahim YAVUZ

Tillo Eczanesi

Önceki Uzm.Ecz.İbrahim YAVUZ Yazıları