Grip, kış aylarında insanların öksürerek ve hapşırarak çıkardıkları virüslerle oluşan ve yayılan, enfeksiyöz bir hastalıktır. Gripten korunmanın en iyi yolu, mevsim özelliklerine uygun giyinmek, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve tüketmek suretiyle sağlıklı kalmaktır. Bunlara rağmen çeşitli nedenlerle risk altında iseniz, bu virüsden korunmanın en iyi yolu grip aşısıdır.



Grip enfeksiyonu, soğuk algınlığından (ÜSYE) farklıdır; grip viral bir hastalıktır, bu hastalarda genellikle, yüksek ateş, baş ağrısı, öksürük, halszilik vardır. Boğaz ağrısı ve hapşırık daha seyrektır.



Kışın başlagıcı olan eylül ekim kasım aylarında aşı yapılmalıdır; Evet bu aylarda görülmesi beklenen grip virüslerine karşı hazırlanmış bir aşıdır.



Grip hastalığına, İnfluenza A ve B virüsleri yol açar. Grip aşısı ölü bir aşıdır ve her yıl kış aylarında özellikle kışın başlagıcı olan eylül ekim kasım aylarında görülmesi beklenen grip virüslerine karşı hazırlanmış bir aşıdır. Bu yıl aşı içeriğinde, Influenza A (H1N1), Influenza A (H3N2) ve İnfluenza B bulunmaktadır.



Kimler aşı olmalıdır; grip enfeksiyonu ile hastalıklarında artma riski altında olan kimseler. Bunlar;



65 yaşın üzerindeki kişiler, Şeker hastaları (diyabet), Astım hastaları, Kronik akciğer hastaları (Bronşit vb.), Kalp ve damar sistemi hastaları (koroner arter hastaları), Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı –hemoglobinopati- olanlar, kanser hastaları, immunsupresif ilaç kullananlar), Huzurevi, bakımevi vb ortamlarda yaşayan ve görevli kişiler,


Kimler aşı olmamalıdır; Hamile bayanlar, bağışıklığı azaltıcı ilaç kullananlar, Ağır bir ataeşli hastalığı olan kişiler, yumurta alerjisi olanlar ve 6 aydan küçük bebekler.


Gripten korunmak için, aşıdan başka bir yol daha var; Kişisel hijyene uymak, özellikle elleri sıvı sabun ile sık sık yıkamak.


Grip aşısı içinde zararlı madde (cıva) var; evet bazı aşılarda var, ancak grip aşısında yoktur. Aşılaraa koruyucu amaçlı ilave edilen CIVA (Thimerosal), olsa bile zaten zararsızdır.


Aşı her yaşta tam doz uygulanır; Hayır. Sadece 10 yaş üstünde tek toz uygulanır. Çocuklara ilk aşı uygulmasında1-3 yaş arası 0,25 doz, 3-8 arası 0,5 doz iki defa bir ay ara ile uygulanır. İkinci uygulamalarda ise, aynı doz bir defa uygulanır.


Aşı bağışılık sistemi için boşuna alınmış bir yüktür; Normal şartlarda, çevreden gelen devamlı mazuriyet göz önüne alındığında, grip aşısının hiç bir yükü yoktur.


Sağlıklı insanın grip aşısına ihtiyacı yoktur. Evet yoktur.


Kolestrol düşürücü ilaç (Statin) alanlarda aşının etkinliği azdır; Evet aşının etkinliği azalmaktadır.

Önceki FAYDALI BİLGİLER Yazıları