Histeroskopi rahim problemlerini teşhis etmek veya tedavi etmek için kullanılır. Bir histeroskop ince, ışıklı teleskop benzeri bir cihazdır. Vajinanızdan rahminize yerleştirilir. Histeroskop rahminizin görüntüsünü bir ekrana aktarır. Diğer aletler tedavi için histeroskop ile birlikte kullanılır.
Histeroskopi neden yapılır?
Histeroskopi için en yaygın kullanımlardan biri anormal rahim kanamanın nedenini bulmaktır. Anormal kanama, bir kadının adet dönemlerinin normalden daha ağır veya daha uzun olduğu veya normalden daha az veya daha sık meydana geldiği anlamına gelebilir. Adet dönemleri arasında kanama da anormaldir. Bazı durumlarda, anormal kanama, fibroid veya polip gibi rahimdeki iyi huylu (kanser değil) büyümelerden kaynaklanabilir.
Histeroskopi ayrıca aşağıdaki durumlarda kullanılır:
Enfeksiyon ya da geçmiş cerrahi nedeniyle oluşabilecek adezyonlarda.
Bir kadının arka arkaya ikiden fazla düşük olması durumunda tekrarlanan düşüklerin nedenini teşhis etmede, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında
Bir rahim içi aracın (RİA) ipinin olmaması nedeniyle çıkarılması.
Kürtaj veya doğum sonrası rahim içinde parça kalmasında,
Kalıcı bir doğum kontrolü sağlamak isteyen bir kadında fallop tüplerine küçük implantlar yerleştirmek için histeroskop kullanılabilir.
Rahim içinde doğuştan perde (septum) bulunması halinde tanı ve tedavi için kullanılır.
Histeroskopi nasıl yapılır?
İşlem başlamadan önce, rahatlamanıza yardımcı olacak bir ilaç verilebilir veya ağrıyı engellemek için genel veya lokal anestezi kullanılabilir. Genel anesteziniz varsa, prosedür sırasında uyanık kalmayacaksınız.
Histeroskopi bir doktor ofisinde veya hastanede yapılabilir. Adet kanaması olmadığı bir zamanlama programlanacaktır. Prosedürü kolaylaştırmak için, doktorunuz histeroskopi den önce serviks inizi açabilir. Serviks içine sokulmuş ilaçlar verilebilir veya özel dilatörler kullanılabilir. Bir spekulum önce vajinaya yerleştirilir. Daha sonra histeroskop yerleştirilir ve rahim boynunuza rahim ağzından hafifçe hareket ettirilir. Karbondioksit gazı ya da salin (tuzlu su) gibi bir sıvı, rahmin içine doğru genişletmek için verilir. Gaz veya sıvı, doktorunuzun rahim içini daha net görmesine yardımcı olur. Kullanılan sıvı miktarı işlem boyunca dikkatlice kontrol edilir. Doktorunuz rahmin içini ve fallop tüplerinin açıklıklarını histeroskopla inceleyerek görebilir. Bir biyopsi veya başka bir işlem yapılırsa, küçük aletler histeroskoptan geçirilerek kullanılır.
Histeroskopinin riskleri nelerdir?
Histeroskopi çok güvenli bir işlemdir. Bununla birlikte, küçük sorunlar olabilir. Rahim veya serviks histeroskopla delinebilir, kanama oluşabilir veya vücutta fazla sıvı birikebilir. Çok nadir durumlarda, histeroskopi hayatı tehdit eden sorunlara neden olabilir. Bu nedenler dolayısıyla işlemin deneyimli bir doktor tarafından yapılması önem taşır.
İyileşme sırasında ne beklemeliyim?
İşlemden kısa bir süre sonra eve gidebilmelisiniz. Genel anestezi geçirdiyseniz, etkilerini geçmesi için beklemeniz gerekebilir. Prosedürden birkaç gün sonra hafif bir kramp veya biraz kanlı akıntı olması normaldir. Acıyı hafifletmeye yardım etmek için ilaç verilebilir. Ateş, titreme veya ağır kanamanız varsa, doktorunuzu hemen arayın.