İnternet ortamında ne olduğu bilinmeyen herhangi bir ilaç ya da ilaç mahiyeti verilen ürünün tüketilmesi, insanın kendi kendisine yapabileceği en büyük kötülüktür. Hatta intiharıdır diyebilecek durumdayız çünkü ilaç mutlaka o konuda uzman olan hekim tarafından reçete edilmelidir veya eczacı gibi uzman kontrolünde kullanılmalıdır.
İnternetten temin edilen “her 10 ilaçtan 8'inin sahte olması” çok vahim bir durumdur. ilaç, hekim kontrolünde eczacı danışmanlığında alınması gereken bir üründür. İnternetten ilaç pazarlanması bu iki önemli sağlık profesyonelini devre dışı bırakmakta ve doğrudan insan sağlığını hatta hayatını tehdit etmektedir.
Dünyadaki ilaçların yüzde 6'sı sahte
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre sahte ilaç yalnızca Türkiye'nin sorunu değil, dünyadaki ilaçların yüzde altısı sahte.
"Bazı ülkelerde sahte ilaçların sayısı yüzde ellileri buluyor. Afrika'daki sıtma ilaçlarının çoğu sahte olduğu için bu ilaçların kullanımı sonrası ölümler meydana gelebiliyor. Dünya çapında tam 75 milyar dolar değerinde bir sahte ilaç pazarı bulunduğu tahmin ediliyor. Sahte ilaç, öyle bir sektör haline geliyor ki, bu işi yapanlar gelişen teknolojiye çok hızlı ayak uydurduğundan sahte ilaçların dışarıdan bakılarak gerçeğinden ayırt edilmesi, hemen hemen imkansızlaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda büyük bir savaş veriyor, özellikle geçen yıl internetten yapılan ilaç satışlarında gerçek adreslerini gizleyen sitelerden alınan ilaçların yarısının sahte olduğunu duyurdu. Sahte İlaçlar, steril olmayan ve insan sağlığını riske atılacak ortamlarda üretiliyor.
Bilinmesi gereken bir başka husus da acaba bitkisel ilaç veya gıda takviyesi diye tanıtılan ürünlerin içeriğindeki bitkiler doğru bitki midir? Doğru zamanda, doğru yerden mi toplanmıştır, içeriğine yabancı kimyasallar ilave edilmişmidir ve içerdiği kimyasal bileşiklere göre doğru bir şekilde mi standardize edilmiştir?
Bu ürünlerin; Pestisit artığı, ağır metal, aflatoksin gibi içerikler açısından gerekli testlerden geçmiş olması, stabilitesini almış olması gereklidir. Bu ve bunun gibi birçok işlemin yapılıp gerçekten bitkisel ilaç onayının alınabileceği tek kurum da Sağlık Bakanlığı’dır.
Besin desteği ya da takviye edici gıda adı altında izin alıp bilimsel herhangi bir veriye ve çalışmaya dayanmayan, ticari amaç öncelikli, bitkisel tedavi edici, mucize ürün olarak piyasaya sunulan ürünlerin halk sağlığı açısından son derece tehlikeli olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.