Kolposkopi Hakkında

Kolposkopi, kolposkop adı verilen özel bir büyütme cihazı aracılığıyla servikse (rahim ağzı) bakmanın işlemidir. Vajinaya ve rahim ağzına bir ışık verir. Bir kolposkop, rahim ağzındaki görüntüyü x10x20x40 ölçüde büyütebilir. Bu muayene, doktorun sadece gözle göremeyeceği rahim ağzındaki anormalleşen alanları görünür hale getirir.

Kolposkopi neden yapılır?
Serviks kanseri tarama testlerinin sonuçları serviks hücrelerinde anormal değişiklikler gösterdiğinde kolposkopi yapılır. Kolposkopi, anormal hücreler hakkında daha fazla bilgi sağlar. Kolposkopi ayrıca diğer problemleri daha da iyi değerlendirmek için kullanılabilir:
Serviks üzerindeki genital siğiller
Servisit (iltihaplı bir serviks)
Polipler gibi benign (kanser değil) büyüme
Ağrı
Kanama
Bazen kolposkopinin bir kereden fazla yapılması gerekebilir. Ayrıca bir tedavi sonucunu kontrol etmek için de kullanılabilir.

Prosedür nasıl uygulanıyor?
Kolposkopi bir doktor ofisinde yapılır. Doktorunuz bu işlemi yapması için başka bir uzman doktora bu işlemi yapması için yönlendirebilir.
Prosedür en iyi, adet olmadığı zaman yapılır. Bu, doktora serviksin daha iyi görülmesi olanağı verir.
Testten önce son 24 saat içinde vajinal duş, tamponları kullanımı, vajinal ilaçları kullanımı ve cinsel ilişki olmaması gerekir.
Bir pelvik muayenede olduğu gibi, sırtınız üzerinde ayağınızla uzanacak ve destek için ayak dayanaklarına yerleştirileceksiniz. Vajina duvarlarını ayırmak için spekulum kullanılacaktır, böylece vajina ve serviksin içi görülebilir. Kolposkop vajinanın açıklığının hemen dışına yerleştirilir.
Pamuklu çubuk veya pamuk tampon ile serviks ve vajinaya serum fizyolojik sıvısı uygulanacaktır. Bu sıvı serviksin anormal bölgelerini görmeyi kolaylaştırır. Anormal bölgelerin görülmesini kolaylaştıracak sıvılar kullanılabilir. Hafif bir yanma hissedebilirsiniz.

Kolposkopi sırasında biyopsi ne zaman yapılır?
Kolposkopi sırasında, doktor anormal alanlar görebilir. Bu alanlardan biyopsi yapılabilir. Biyopsi sırasında, serviksten küçük bir doku parçası çıkarılır. Örnek özel bir cihazla kaldırılır.
Hücreler ayrıca serviksin kanalından alınabilir. Hücreleri toplamak için özel bir cihaz kullanılır. Bu endoservikal kürtaj (ECC) denir.

Kolposkopi sonrası nelere dikkat etmeliyiz?
Biyopsi gerektirmeyen kolposkopiniz varsa, normalde yaptığın şeyleri yapabilirsin. Birkaç günlüğüne biraz lekelenme olabilir.
Biyopsi ile kolposkopiniz varsa, 1 veya 2 gün süren ağrı ve rahatsızlıklarınız olabilir. Ağrı kesici ilaçlar yardımcı olabilir. Vajinal kanamanız olabilir. Ayrıca birkaç gün boyunca siyah bir akıntı olabilir. Bu, biyopsi bölgesinde kanamanın durdurulmasına yardımcı olmak için kullanılan ilaçlardan kaynaklanabilir. Bu akıntı duruncaya kadar bir hijyenik pet kullanmanız gerekebilir.

Doktorunuz, faaliyetinizi kısa bir süre için sınırlamanızı önerebilir. Serviks iyileşirken, kısa bir süre için vajinaya herhangi bir şey koymamanız söylenecektir:
Kolposkopi esnasında cerrahi bir operasyon yapılmışsa işlem sonrası 4 hafta süresince
Seks yapmayın.
Tampon kullanmayın.
Vajinal duş yapmayın.

Aşağıdaki sorunlardan herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuzu arayın:
Ağır vajinal kanama (saatte birden fazla hijyenik pet kullanmak)
Şiddetli alt karın ağrısı
Ateş
Titreme

Önceki DOKTOR KÖŞESİ Yazıları