Kaliteli bir yaşam için öncelikle sağlığımıza dikkat edeceğimiz ve yerine getirmemiz gereken unsurlar ve bunları yerine getirmenin gerekliliği birincil koşuldur. Sağlık öncelikle temizlik, beslenme alışkanlıklarımız ve spor ile ilişkilendirilir. Kişinin sağlığı kendi yaşamından iş yaşamına kadar onu etkileyen en önemli faktör olmasından dolayı üzerinde özenle durulması ve kurallara uyulması çok önem taşımaktadır.





Özellikle kış mevsiminin yaklaştığı şu günlerde vücut direncimizi güçlendirmemiz için daha dikkatli olmalıyız. İnsan yaşamının her döneminde öncelikle kişisel hijyeni sonra yaşadığı çevrenin hijyeni kişinin sağlığı açısından birincil gereklilik olduğundan bunlara çok dikkat etmeli ve önlemlerimizi almalıyız. Özellikle ağız ve diş sağlığı, cilt, saç sağlığına da dikkat edilmesi insan sağlığında önemli rol oynamaktadır.





Doğru, dengeli ve yeterli beslenme de insan sağlığı açısından yaşamını koruyacak ve geliştirecek önemli unsurdur. Her gün mevsiminde bol meyve ve sebze tüketilmesi önerilmektedir. Kış aylarında vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması gerekmektedir. İmmun sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerden, kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir. Kış aylarında güneş ışınlarından mahrum kaldığımız için, vücudun D vitamini gereksinimini karşılaması zorlaşmaktadır. Kemik ve diş sağlığı açısından önemli olan D vitamini besinlerde pek fazla bulunmaz. D vitamininin yanı sıra balık, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir besin kaynağıdır. Bu nedenle kış aylarında balık haftada 2-3 kez yenilmesi sağlımızı açısından önemlidir.





Kış aylarında vücut basit karbonhidrat olan şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlılarının tercih edilmesi, hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesinde posa içeriği yüksek kuru baklagillerin tüketilmesi gerekmektedir.





Bu mevsim insanlar daha az hareketli olacağından gün boyu oturarak çalışmaktan, saatlerce televizyon ve bilgisayar başında geçirirken arada yiyecek bir şeyler atıştırmaktadır. Kişiler harcadıklarından çok aldıkları enerji, hareketsiz yaşam sonucu vücut kitle indeksinde artışa yol açmaktadır. Obezite günümüzde çok karşılaşılır bir sorun haline gelmiştir. Ayrıca kalp hastalıkları, diyabet gibi birçok kronik hastalığın oluşmasına da ortam hazırlamaktadır. Bundan dolayıdır ki kişinin egzersiz yapması etkili ve sağlıklı sonuç alınmasında çok önem taşımaktadır. Kış aylarında her gün olmasa da hafta en az iki-üç gün egzersiz yapılmalıdır.





Kış aylarında vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı gerekmektedir. Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle her gün 2 litre su, taze sıkılmış meyve suları, ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir.






Her mevsimin güzelliğini sağlıklı bir şekilde yüreğinizde hissedin.

Önceki BİZDEN GELENLER Yazıları