
Sevgili okurlarımız; Yağışlı havaların yavaş, yavaş yerini sıcak havalara bırakmaya başladığı bu güzel bahar günlerinde, daha fazla sokaklarda zaman geçirmeye, daha fazla etrafımızı gözlemlemeye başladık. Soğuktan, kardan yağmurdan kaçma telaşımız olmadığı için, çevremizdeki ayrıntılara biraz daha dikkat eder, biraz daha zaman ayırır olduk. Adeta kış uykusundan uyanmışız gibi, araştıran ve soran gözlerle etrafımızda ne gibi değişiklikler olmuş, yeni neler var diye bakınır dururuz.
Bir bakmışsınız yıllardır et aldığınız kasap dükkanı boşalmış, boşalan dükkanda ustalar hummalı bir çalışma içinde, büyük bir hızla işlerini yapıyor, yeni işyerinin bir an önce ticari hayatına geçebilmesi için hünerlerini ortaya koyuyorlar. Yada yeni bitmiş bir binanın altındaki dükkanlar yeni sahipleri tarafından yapacakları ticari meşgaleye göre şekillendiriliyor, Hatta birkaçı tabelasını asmış bile… Tabela ve reklam panolarından, bu yeni dükkanda ne iş yapılacağını anlıyoruz. Esnaf kardeşimiz çeşitli zorluklarla mücadele ederek; Belki de tüm birikimini bu dükkana yatırarak kendisi ve bakmakla yükümlü olduklarının nafakasını çıkarmak ya da refah seviyesini biraz daha yükseltmeyi umduğu bir iş kurmak hesabındadır.
Aa bir bakmışsınız mahallenizin en gözde yerinde koca bir bina yükselivermiş, kapısında da kocaman bir tabela: Bilmem ne Hastanesi çok yakında bu binada sizlere sağlık hizmeti sunmaya başlayacaktır.
Yanındaki tabelada da ( Hastanemizde şu branşlarda şu Doktorlar görev yapacaklar diye) Boy boy doktorların resimleri asılmış durumda.
-Ne güzel. Diyoruz, bir an.
-Yaşadığımız mahallede bu kadar yakınımızda bir sağlık kuruluşunun bulunması ne kadar iyi olacak. Derken, kendimizi daha bir güvende hissediyoruz.
Allahtan bu yapılanların bize duyurulması engellenmemiş. Her tarafta boy boy ilanlar, panolar, radyo, TV reklamları, el ilanları, tanıtım broşürleri, Kağıt, kalem, defter, poşet, çanta, duvar saatleri ve daha pek çok malzeme ile reklamlarını yapabiliyorlar.
Özellikle, Özel Sağlık Kurumları, bu reklam serbestisinin tüm nimetlerinden sonuna kadar yararlanmaktadırlar. Fenamı? Bilmem!
İlaç reklamının yasak olduğunu biliyoruz.
İlaçları yazma yetkisinin kimde olduğunu biliyoruz
İlacın hangi sağlık kuruluşunda yazıldığını da…
Dolayısıyla ilacı yazan hekimin ilaç su istimali yapabilme ihtimaliyle ilgili kaygılardan dolayı, Bu kuruluşların bünyesinde ticari ilaç faaliyetine izin verilmemektedir. Çünkü: Kalem hekimin elinde ve hangi hastaya, hangi ilacı yazacağına doktor karar vermektedir.
Hal böyle iken doktorun ve Sağlık kuruluşunun iyi niyetinden zerre kadar kuşku olmadığından olsa gerek, Bütün dikkatler Mahallenin Eczanesine çevrilmiştir.
Oysa yıllardır. Burnumuzun dibinde, bizlere en yakın noktalarda son derece sınırlı imkanlarla eczanelerini açmış ve mesleğini bin bir fedakarlıkla sürdürmeye çalışan Eczacılarımızın nasıl ayakta durabildiklerini düşünmeyiz bile. Yakınımızda bir hastane açılmasına: oradan gelebilecek rantın binbir türlü hesabı kitabı yapılarak ve ciddi bir getirisi olduğu kanaati kesinleşince karar verilmiştir. Mutlaka hizmet üretmek halkına yakın olmak ve gerçekten iyi bir hizmet vermek aşkıyla yola çıkmış istisnalar vardır. Yine Eczacılar içinde de meslektaşımız olduğu için utanç duyabileceğimiz istisnalar olduğu gibi…
Belki de hiç birimiz yakınımızda açılan yeni bir eczane için bu benzer duyguları hissetmeyiz. Sıradan bir olaydır çünkü…
Bütün varlığını ortaya dökerek açacağı eczanesinden sizi haberdar edememektedir.
Çünkü Reklam yapamaz, Yasaktır. Broşür basamaz, İlan veremez, Ben size en yakın noktada, bütün iyi niyetimle, Meslek yemini etmiş biri olarak, Hatta içinizden biri olarak Sağlık ve Danışmanlık Hizmet vermeye geliyorum diyemez…
Üstelik yolda yürürken hemen dönüp içeri girebileceğiniz, her zaman sorularınıza içtenlikle cevap verecek, zamanla ailenizin en mahrem sırlarını paylaşabileceğiniz, sıkıntılarınıza çözüm önerileri alırken, en ufak bir bedel ödemeyeceğiniz ve en küçük bir bezginlik ifadesiyle karşılaşmayacağınız, aile sıcaklığında mekanlardır Eczaneler.
Zamanla hizmetinde olduğu kişilerin; -ağabey, -abla, -kardeş, diye hitap edeceği kişilerken…
Yine de ben bütün bunları sınırlı mekanımda en iyi şekilde yapmaya çalışacağım diye bir mesaj verememektedir. Çünkü ilaçta reklam yasaktır.
İlacın reklamı yasaktır. Tamam da… Bir eczane; Adını, Adresini, mekanı ile ilgili bilgileri neden hizmet sunduğu kesimlere duyuramaz. (Hastaneler yapabilirken)
İlacın reklamı yasaktır. Tamam da… Bir Eczacı niçin kendini tanıtamaz, Adını mesleki yetkinliğini hizmet sunacağı kimselere bildirmek için gerekli tanıtım materyallerini kullanamaz ? (Doktorların yapılabiliyorken)
Gecesini gündüzüne katıp, kendini günümüz Modern Eczacılığını yakalamak, hatta günümüz Eczacılığının yanı sıra, Eczacılığın Geleceğine Katkıda bulunmak için,Sınırlı kaynaklarını harcayan mahallemizin Eczacısı… Niçin Yarattığı farkı, Eczanesinin dışındaki insanlara duyuramasın, Eczanesinin sunduğu hizmet kalitesinden niçin haberdar edemesin?
İlacın reklamı yasaktır. Ama biliyoruz ki reçeteyi eczacı yazmamaktadır.
İlacın reklamı yasaktır. Ama biliyorsunuz ki Eczacı sadece ilacı bize en sağlıklı koşullarda ulaştırandır.
İlacın reklamı yasaktır. Ama biliyoruz ki Eczacı ilaçla ilgili çoğu zaman doktorumuza sormaya çekindiğimiz soruların cevabını verendir.
İlacın reklamı yasaktır. Ama biliyoruz ki Eczacı sadece doktorun yazdığı ilacı bize vermektedir.
Peki aradaki farkı bizler nasıl bileceğiz?
EĞER ECZACI REKLAM YAPACAKSA; KENDİNİ TANITIR
EĞER ECZACI REKLAM YAPACAKSA ECZANESİNİ TANITIR
Eczacı Neden tercihi kendi elinde olmayan bir ürünün reklamını yapsın ki?
Demem o ki; Eczacı Eczanesinde bir fark yaratmış hizmet kalitesiyle meslektaşlarıyla arasında bir mesafe elde edebilmişse; bu onun kişisel çabasıyla olmuştur, Dolayısıyla hizmet sunduğu kesimi bu yönlerinden haberdar edebilmelidir. Görüldüğü üzere: Eczacının, Eczanenin Reklamı: İlac reklamı yasağı, Başlığı adı altında gasp edilmiş ve geri verilmesi gereken bir haktır.
-Eczaneler de Tıpkı Hastane Vb sağlık kuruluşları gibi kendi reklamlarını yapsınlar.
-Eczacılar da aynı şekilde yapsın…
Diyeceksiniz.
Gelin görün ki kazın ayağı öyle değil!
Yasa koyucu: İlaca reklam yasağı getirirken, gerçekten insan sağlığını ön plana almış, su istimalleri önlemek adına, sağlık profesyonelleri dışında kimseye ilaç tanıtımı anlamında duyuru reklam vb haklar vermemiştir. Ama kendilerini ve mekanlarını tanıtmayla ilgili bir kısıtlama getirmemiştir.
Dilek ve Temennim o dur ki, en yakın zamanda bu anlam karmaşasına bir son verilir. Böylece Eczacı, Eczanesinin kimliğini dışarıdan bakan kimselere duyurup tanıtabilecek bir düzenlemeye kavuşur,
Fark; Eczane Reklamı ile yapılacak olanın: ilacın reklamı değil, Eczanenin reklamının yapılacak olmasındadır
Böylece Tüm alışverişlerimizde var olan, Marka Algısının Eczaneler için de geçerlilik kazanmasını sağlayarak: MARKA ECZANELER OLGUSUNU
HAYATA GEÇİRMEKTİR. (dikkat: zincir eczaneler değil!).
Hiçbir marka bir sürü emek ve zahmetle ortaya çıkardığı imaj ve değerlerin kaybolmasını göze alamaz, riske edemez. Tam aksine: Oluşturduğu markanın imajını korumak ve daha yükseklere taşımak için, yeni yatırımlar ve tedbirler alır.
Böylece markalaşmış bir eczaneniz olduğunu düşünün, en azından Eczanenizden yaptığınız alışverişlerde, o alış verişin sorumluluğunu taşıdığı mesajını veren, Eczane Antetli şık poşetlerde, sağlıkla ilgili pratik bilgilerin sizinle paylaşıldığı minik kitapçıklarda, Eczanenizin adını görmek, beklide dostlarınıza göstermek, Sağlık hizmetini aldığınız Eczanenize olan güven duygusunu paylaşmak gibi bir plasebo etki de yaratacaktır.
Yirmi birinci asırda serbest rekabet yasalarını bile ihlal eden bu durumun, Eczanelerin ve Eczacıların kendilerini ifade edebilecekleri bir şekle getirilerek, Eczaneler ve Eczacılar arasında hizmet kalitesini yükseltmeye sebep olacak, tatlı bir yarışın başlatılmasına vesile olacağını umuyorum.
Sağlık her bireyin hakkıdır. Ama en sağlıklı hizmetin ancak, daha iyisi olmaya çalışmak için zorlayıcı faktörlerin varlığında ortaya çıkacağını unutmamak lazımdır.
Etik değerler içerisinde kalacak bu yarışın başlatılması için, yeni çıkarılan eczacılık yasasında yapılacak düzenlemelere ihtiyaç vardır.
En temiz, En ferah, En güzel, En düzenli, En modern, En donanımlı, En bilgili, En bilimsel eczacılık ancak serbest rekabet ile gelişebilecektir.
O zaman bizler de Eczanemizi yarattığı farklılıklardan dolayı seçebilir, kendi sağlık standardımıza en yakın hizmeti üreten eczaneden haberdar olabiliriz. Sağlığın Mutluluk ve bollukla hepimize ihsan edildiği günleri birlikte yaşayabilmek ümidiyle.